The electrical grid behind the northern lights

De link tussen onze tanden en de schubben van een vis

Over deafening

Mensen worden over het algemeen niet geassocieerd met schubben, maar daar moeten we volgens een onderzoek naar tanden anders over na gaan denken.

Hoe zijn tanden namelijk ooit ontstaan? Tanden die ervoor zorgden dat je als dier ineens beter prooien of plant vast kon pakken en ze ook nogeens makkelijker in stukjes kon krijgen. He begon volgens onderzoekers allemaal bij éen soort vis. De voorouder van alle dieren met tanden.

Maar dan nog: hoe zijn die tanden dan ooit ontstaan? Volgens éen theorie zijn schubben aan de buitenkant van de vis gemigreerd naar de binnenkant van de mond. Een andere bekijkt het andersom: net als big het weefsel van kieuwen moeten tanden van binnenuit zijn ontstaan.

In deze nieuwe study is gekeken naar de zaagvis, om duidelijk te krijgen welke theorie het beste past. Onderzoekers bestudeerden 70 miljoen jaar oude fossielen van een uitgestorven zaagvissoort. Specifiek keken ze naar de puntige uitsteeksels op de neus van het dier, de reden waarom het woord zaag in de naam voorkomt. Die puntige uitsteeksels worden vaak tanden genoemd, maar zijn eigenlijk gespecialiseerde schubben.

Toen ze de structuur van de buitenste laag van deze schubben bekeken met een microscoop zagen ze tot hun verbazing dat deze structuur behoorlijk veel wegheeft van moderne haaientanden. Nou hebben zwaardvissen naast deze schubben ook al echte tanden gehad, dus bij dit dier zijn ze niet van plek gewisseld, maar het laat wel zien dat schubachtige structuren zich prima kunnen ontwikkelen tot tand-achtige structuren. Een plusje voor de ‘van buiten naar binnen’-theorie dus. Denk er maar eens aan, de volgende keer dat je je schubben staat te schrobben.

See also  Announcing the nominations for distinguished Dutch higher education 2022 | news item

Lees meer: Sawfish fossils suggest teeth likely evolved from body scales in ancient fish.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *