0 grams of sugar on the food table, but the sugar is in the ingredients.  how is that possible?  -Radar

0 grams of sugar on the food table, but the sugar is in the ingredients. how is that possible? -Radar

Kun je vertrouwen op de voedingswaardetabel?

[–>

Op elk product in de supermarkt staat een voedingswaardetabel. Zo weet jij als consument, als het goed is, wat je eet. De lezer is diabeet en wil niet te veel koolhydraten eten. De keus viel daarom op een Like Meat-product, omdat er op de voedingswaardetabel 0 gram koolhydraten en 0 gram suikers stond. Vervolgens las ze in de ingrediëntenlijst tot haar schrik dat er wel degelijk suikers in het product zaten: suiker, rietsuiker, dextrose en maltodextrine.

[–>

Zo weinig dat het niet vermeld hoeft

[–>

Hoe kan er dan 0 gram op de voedingswaardetabel staan? We vroegen het Like Meat:

[–>

“De basistextuur van onze plantaardige kip is gemaakt van water en soja-eiwit, waarmee we een kipachtige structuur kunnen creëren. Daarna koken we de stukjes in een ketel met aroma, kruiden of marinade om het een lekkere smaak te geven. In sommige van onze huidige producten is een kleine hoeveelheid suiker onderdeel van de aroma of marinade.”

[–>

“Onze Like Chicken bevat zo weinig koolhydraten en suikers dat we voor beide op onze verpakking 0 gram kunnen aangeven. Volgens het recept zit er in onze Like Chicken Bites slechts 0,05 gram suiker, maar dit ingrediënt moeten we wel op de ingrediëntenlijst vermelden,” aldus een woordvoerder.

[–>

Volgens de regels

[–>

Dat zulke kleine hoeveelheden niet aangegeven hoeven worden, komt uit de regelgeving van de Europese Unie. Specifiek het ‘EU Guidance Document with regard to the setting of tolerances for nutrient values declared on the label’. In dit document staat onder andere vermeld dat als een levensmiddel minder dan 0,5 g suiker per 100 g bevat, het toegestaan is om <0,5 g of simpelweg 0 g aan te geven.

See also  Former KNAW Director appointed Officer of the Orange-Nassau

[–>

“We hebben besloten om 0 g aan te geven om onze consumenten te laten zien dat er een zeer kleine hoeveelheid suiker in het product zit,” licht een woordvoerder van Like Meat toe.

[–>

Er wordt dus niet gesjoemeld met ingrediënten op de voedingswaardetabel, puur omdat er 0 gram suiker op de verpakking staat. Maar als je koolhydraten en suikers volledig wilt ontwijken, wees je dan bewust dat kleine hoeveelheden mogelijk niet worden aangegeven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *