Unique discovery: Millions of ice fish breed under Antarctica |  Instagram

Unieke vondst: miljoenen ijsvissen broeden onder Antarctica | Buytenland

VideoWetenschappers hebben een hele bijzondere vondst gedaan. Maar liefst vijfhonderd meter onder Antarctica vonden zij zo’n 60 miljoen actieve nesten van ijsvissen. ,,Zoiets heb ik nog nooit gezien”, aldus een van de onderzoekers.


Buitenlandredactie


Laatste update:
08:15




De kolonie ijsvissen werd ontdekt in de Weddellzee, een deel van de Zuidelijke Oceaan dat voor het grootste deel uit ijs bestaat en tussen Antarctica en het Zuid-Amerikaanse in ligt continent. De Duitse marinebioloog Autun Purser, van het Alfred Wegener-instituut, en zijn team kwamen de broedplaats per toeval op het spoor toen zij met een ander onderzoek bezig waren op de Weddellzee.

Vijfhonderd meter onder Antarctica vonden wetenschappers zo’n 60 miljoen actieve nesten van ijsvissen. © Alfred Wegener-instituut

‘Ze warn overal’

Eén van de medewerkers zag overal cirkelvormige nesten van ijsvissen (Neopagetopsis ionah). Die ijsvissen komen alleen in dergelijke wateren voor en zijn aangepast aan de extreme kou daar. ,,Toen we een halfuur later nog altijd het ene nest na het andere zagen verschijnen en dat voor de rest van onze vier uur durende tocht ook zo bleek te zijn, wist ik dat we iets ongewoons op het. spoor Het stopte gewoon niet. Ze waren overal”, aldus Purser.

Het gaat om de grootste kolonie broedende vissen die ooit is ontdekt. Dankzij een camera konden zij schatten dat het om zo’n 60 miljoen nesten gaat. Waarom de vissen daar zo massaal verzamelen, is (nog) niet duidelijk. De ontdekking is vorig jaar februari al gedaan, maar de resultaten zijn recent verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.

Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:

See also  Microsoft adds bi-directional support for cookies to IE mode in Edge - Computer - News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *