VN: tientallen functionarissen in Afghanistan gedood door Taliban

VN: tientallen functionarissen in Afghanistan gedood door Taliban

De Taliban en hun medestanders hebben vele tientallen voormalige tolken en functionarissen gedood, schrijft VN-baas Antonio Guterres in een rapport. Hij baseert zich op geloofwaardige meldingen van buitenrechtelijke executies en verdwijningen sinds de machtsovername in Augustus vorig jaar.

Het rapport aan de Veiligheidsraad is ingezien door persbureau Reuters. In het document wordt het beeld bevestigd dat mensenrechtenorganisaties al langer schetsen. Het is de eerste keer dat de secretaris-generaal van de Verenigde Naties een rapport opstelt over misstanden in het nieuwe Afghanistan.

Beloftes geschonden

Guterres vindt het aannemelijk dat ruim honderd ex-overheidsmedewerkers en personen die de internationale coalitie hebben ondersteund, zijn gedood. Ruim een ​​derde van die moorden zou gepleegd zijn door Talibanstrijders of in opdracht van de nieuwe machthebbers, ondanks herhaaldelijke beloftes dat deze mensen ongedeerd zouden blijven.

Verder acht Guterres het geloofwaardig dat zeker vijftig mensen buitenrechtelijk zijn geëxecuteerd, omdat ze lid zouden zijn geweest van een lokale tak van terreurgroep Islamitische Staat.

Nieuwe meldingen van misstanden stromen binnen bij de VN. “Mensenrechtenbeschermers en mediawerkers worden voortdurend aangevallen en geïntimideerd. Ook worden ze zonder bewijs gearresteerd, mishandeld en gedood”, wordt Guterres geciteerd.

De economie van het land zit in een neerwaartse spiraal en er moet snel worden gehandeld, zegt de VN-chef op Twitter:

See also  UK cuts electric vehicle subsidies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *